Intensitas Penggunaan Pembungkus Makanan dan Minuman di Kantin Sekitar Universitas Katolik Soegijapranata

Jesica Budi Priscilla, Devina Nathania Hamdoko, Debby Setyo

Abstract


The objective of this research is to find out how many packaging can be produced each day in canteens around Unika Soegijapranata (in terms of the packaging materials they use). Respondents in this study are sellers or owners of the canteens. The number of respondents in this study were 50 canteens around Unika Soegijapranata (inside and outside Unika Segijapranata). The research method is by conducting direct interviews with open-ended questions to respondents to analyze whether the canteen around Unika Soegijapranata is already green or no, then the results of the interview are processed into quantitative data. From the results it can be seen how much the number of wrappers issued by 50 canteens in 1 day. From this study it can also be concluded that there was no canteen around the university that actually implemented green pembungkus in its business with various causes (seller awareness, weak regulation, etc.).


ABSTRAK: Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui seberapa banyak pembungkus yang dikeluarkan kantin di sekitar unika Seogijapranata dalam satu harinya (ditinjau dari bahan pembungkus yang digunakannya). Responden dalam penelitian ini adalah penjual atau owner dari kantin - kantin tersebut. Jumlah responden dalam penelitian ini adalah 50 kantin di sekitar unika (di dalam unika dan luar unika). Metode penelitian yang digunakan adalah dengan melakukan wawancara secara langsung dengan pertanyaan terbuka kepada responden untuk menganalisis green atau tidaknya kantin yang berada di sekitar unika tersebut. kemudian dari hasil wawancara diolah menjadi data kuantitatif. Dari hasil dapat diketahui seberapa besar jumlah pembungkus yang dikeluarkan 50 kantin yang menjadi responden dalam 1 harinya. Dari penelitian ini pula dapat disimpulkan bahwa ternyata tidak ada kantin di sekitar unika yang benar - benar menerapkan green pembungkus dalam usahanya dengan berbagai faktor penyebabnya (kesadaran penjual, lemahnya regulasi, dan lain - lain).

Keywords


Green Packaging, Green Manufacturing, Green Supply Chains

Full Text:

PDF

References


Reni Amaranti, Drajad Irianto, Rajesri Govindaraju. 2014. Green Manufacturing: Kajian Literatur. [Internet]. Tersedia di: https://idec.ft.uns.ac.id/wp-content/uploads/2017/11/Prosiding2017_ID030.pdf

Yahaya, R., & Ebrahim, F. (2016). Leadership styles and organizational commitment: literature review. Journal of Management Development. https://doi.org/10.1108/JMD-01-2015-0004

Chiellini, Emo. 2008. Environmentally Compatible Food Pembungkus Environmentally Compatible Food Pembungkus.

Hijaz, Suzan, Omar Al-Hujran, Mutaz M. Al-Debei, and Nour Abu-Khajil. 2015. “Green Supply Chain Management and SMEs: A Qualitative Study.” International Journal of Business Information Systems 18(2): 198–220.

Rao, Purba Halady. 2019. “Green Supply Chain Management : A Study Based on SMEs in India.” Journal of Supply Chain Management 8(1): 15–24.

Rokka, Joonas, and Liisa Uusitalo. 2008. “Preference for Green Pembungkus in Consumer Product Choices – Do Consumers Care?” International Journal of Consumer Studies 32(5): 516–25.

Setyowati, Mega, Arif Kusumawanto, and Agus Prasetya. 2018. “Study of Waste Management towards Sustainable Green Campus in Universitas Gadjah Mada.” Journal of Physics: Conference Series 1022(1).

Sezen, Bülent, and Sibel Yildiz Çankaya. 2017. “Green Supply Chain Management Theory and Practices.” Operations and Service Management: Concepts, Methodologies, Tools, and Applications: 118–41.

Toolkit, Environmental Policy. 2016. “Greening SMEs Environmental.” (March).

Tseng, Ming Lang et al. 2019. “A Literature Review on Green Supply Chain Management: Trends and Future Challenges.” Resources, Conservation and Recycling 141(February): 145–62. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2018.10.009




DOI: https://doi.org/10.24167/praxis.v2i2.2566

View My Stats | ISSN 2622-9137 (media online)